OKULUMUZ COVİD 19 BİLGİLENDİRME

OKULUMUZ COVİD 19 BİLGİLENDİRME

KAPASİTE KULLANIMI VE KKD KULLANIMI

 

  • Okulda aynı anda bulunan öğrenci, öğretmen ve diğer çalışan sayısının asgari oranda tutulması için planlama yapılacak, mümkün olması halinde uzaktan eğitim gibi yöntemler kullanılacak, eğitim öğretim süreleri içinde öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanların birbirleriyle etkileşimlerinin asgari düzeyde olacak şekilde planlama yapılacaktır.

 

  •            Hastalığın bulaşma türüne bağlı olarak çalışanlara kişisel koruyucu donanımlar (maske,eldiven, siperlik, koruyucu elbise vb.)  temin edilecek ve kullanmaları sağlanacak

 

SALGIN DURUMUNDA TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON İŞLERİ

 

  • Salgın durumunda Müdürlüğümüzce hazırlanan Temizlik ve Dezenfeksiyon Planı doğrultusunda okulumuz bina ve eklentileri ile tüm birimleri ve kullanılan araç gereçler temizlik ve dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacaktır.
  • Ayrıca sık ve/veya ortak kullanılan, temas edilen çalışma alanları, araçlar, cihazlar ve ekipmanlar başta olmak üzere kapı kolları, lavabolar, merdiven trabzanları gibi yerlerde Temizlik ve Dezenfeksiyon planı doğrultusunda hijyen ve temizlik sağlanacak, hijyen şartlarına azami uyulacaktır.

ZİYARETÇİLER

 

  • Salgın dönemlerinde Müdürlüğümüze ziyaretler kısıtlanacak, dışardan alınan hizmetlerden acil olmayanlar iptal edilecektir.
  • Ayrıca hazırlanan ziyaretçi talimatı  personele tebliğ edilecek, giriş kapısı daima kapalı tutularak giriş çıkışlar kontrollü olarak sağlanacak ve acil durumlar haricinde ziyaretçi kabul edilmeyecektir.

 

 

SALGIN DÖNEMİNE ÖZGÜ KONTROL HİYERARŞİSİ

 

Okulumuzda salgın hastalık dönemlerinde Bulaş Bazlı Önlemler aşağıdaki Kontrol Önlemleri Hiyerarşisi uygulanacaktır.

                        Semptomları (Belirtileri) Olan Kişilerin Erken Saptanması

 

  • Öğrenci, Personel, Hizmet sunucuları ve diğer ilgili kişiler hastalık ve semptomları hakkında bilgilendirilecek böylece semptomları olan kişiler o gün okula gelmeyecek ve en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olacak ve okul yönetimini bilgilendirecektir.
  • Sağlık kuruluşları tarafından hastalık tanısı konulan kişiler(öğrenci, personel, hizmet sunucusu vb.) Okul Müdürlüğünü işyerine gitmeden bilgilendirmelidir. Okul Müdürlüğü, raporların geçerlilik süresi ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ve diğer resmi makamların açıklamaları takip edilmelidir.
  • Ayrıca Okul girişinde temassız ateş ölçümü yapılacak ve olası vaka artışının yaşanmaması yüksek ateşi olan kişiye tıbbi maske vb.   kişisel koruyucu donanımlar verilerek uygun bir alanda izole edilecektir. Ateşi yüksek olan kişi öğrenci ise öğrencinin velisine bilgi verilecek. Ayrıca ateşi yüksek olan kişiler için  Dış iletişim planına göre hareket edilerek en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilecektir.

 

 

 

 

 Semptomları Olan Kişilerin Sağlık Otoritelerine Bildirilmesi ve Raporlanması

 

  • Hastalık belirtisi gösteren kişi/kişiler tespit edildiğinde İletişim planında yazılı numaralar ile iletişim kurularak sağlık otoritelerine bilgi verilecek ve ilgili/ilgililere ait kayıtlar raporlanacaktır.

 

Semptomları Olan Kişilerin Erken İzolasyonu

 

  • Hastalık belirtisi gösteren kişi/kişiler Maske, eldiven ve varsa diğer kişisel koruyucu donanımlarını takarak İzolasyon odası/revir de izole edilecek.
  • Sağlık ekibi gelene kadar izolasyon odasına/revire giriş çıkış yapılmayacak.
  • Hastalık belirtisi gösteren kişinin tıbbi yardım beklerken lavaboya/banyoya gitmesi gerekiyorsa, mümkünse ayrı bir lavabo/banyo kullanımı sağlanmalıdır.
  • Salgın hastalık semptomları olan bir kişi ile ilgilenirken, uygun ek KKD'ler (maske, göz koruması, eldiven ve önlük, elbise vb.) kullanılması sağlanacaktır.
  • Müdahale sonrası KKD'lerin uygun şekilde (Örneğin COVID-19 için, ilk önce eldivenler ve elbisenin çıkarılması, el hijyeni yapılması, sonra göz korumasının çıkarılması, en son maskenin çıkarılması ve hemen sabun ve su veya alkol bazlı el antiseptiği ile ellerin temizlenmesi vb.) çıkarılması gerekmektedir.

 

 

Semptomları Olan Kişilerin Sağlık Kuruluşuna Nakledilmesi/Naklinin Sağlanması

 

  • Sağlık ekibi ambulans ile okul bahçesine gelecek ve izolasyon odasından/revirden şüpheli kişiyi alarak sağlık kuruluşuna nakledecektir.
  • Sağlık Kuruluşu ve hastalık şüphesi gösteren kişi ile iletişim kurulacak. Doğrulanmış salgın ise (pozitif vaka) sağlık kuruluşunun direktiflerine göre hareket edilecek.
  • İletişim planında yazılı üst birimlere haber verilecek.

 

Semptomları Olan Kişilerin Sağlık Kuruluşuna Naklinden Sonra Okulda Alınacak Tedbirler

 

  • Semptomları olan kişinin Sağlık Kuruluşuna naklinin ardından İzolasyon odasına/revire sorumlu temizlik personeli uygun Kişisel Koruyucu donanımlarla girecek ve bu alan 24 saat süreyle havalandırılacaktır. Havalandırma işlemi süresince bu alan boş kalacak kesinlikle giriş çıkışlara izin verilmeyecektir. Havalandırma işleminin ardından temizlik ve dezenfeksiyon işlemi yapılacaktır.

 

  • Salgına yakalanan kişilerle aynı alanda çalışan diğer çalışanlar izole edilerek daha önceden belirlenen ve enfeksiyonun yayılmasını önleyecek nitelikte olan kapalı alanda bekletilmelidir. Sağlık Kuruluşundan gelecek hastalık tanısına göre bu kişilerde Sağlık Kuruluşuna nakledilecektir.

 

  • Herhangi bir birimde hastalık tespit edilirse hasta olan kişiyle yakında bulunan kişilerin kontrolleri derhal yapılacak ayıca ilgili alan ve gerekli görülmesi halinde tüm okul Temizlik ve Dezenfeksiyon planı doğrultusunda derhal temizlenip dezenfekte edilecektir.

 

  • İlgili sağlık kuruluşunca  hastalık tanısı konulan öğrenci/çalışanın  aynı alanda bulunanlarla, aynı servisi kullananların, hastalığın şüpheli olarak tespit edildiği ilk günden itibaren olacak şekilde 14 gün evlerinde izolasyonlarının sağlanması ve takibi  sağlanacaktır. Sağlık Bakanlığının belirlediği yönerge doğrultusunda  muayeneleri/testleri yaptırılacaktır.

 

 

  • Salgın hastalık belirtileri olan kişinin vücut sıvılarıyla temas eden eldivenleri ve diğer tek kullanımlık eşyaları tıbbi atık olarak kabul edilerek Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında bertaraf edilerek işlem yapılacaktır.

 

Doğrulanmış Salgın Hastalıklı  Kişilerin İyileşmesini Takiben İzolasyon Sonrasında

Kuruluşa Dönmesinin Sağlanması

 

  • Hasta kişinin Sağlık Bakanlığınca takibi yapılacak ve iyileştikten sonra sağlık otoritelerince belirlenen süre (Covid-19 için en az 14 gün) izolasyon sonrasında Okula/Kuruluşa dönmesi sağlanacaktır.

26.10.2020 336